Best of Graduates 2015

Kunstenaarsduo Wouter Paijmans en Juan De Porras-Isla Fernandez La Casta wint Ron Mandos Young Blood Award!

Ook dit jaar weer heeft curator Radek Vana samen met het team van Galerie Ron Mandos de verschillende Nederlandse academies bezocht, op zoek naar de echte pareltjes van hoge kwaliteit. Wellicht dat we kunnen stellen dat de lichting van 2015 op de meeste Nederlandse academies wat minder spannend was dan de voorgaande jaren. Dat sommige exposities georganiseerd werden in uitgeleefde kantoorpanden kwam de kwaliteit ook niet altijd ten goede. Echter, heeft dat ons niet belet om wederom een uitstekende selectie te maken van de Best of Graduates.

De prijzen worden dit jaar uitgereikt door Arjan van Helmond, kunstenaar en docent aan de AKI ArtEZ. Voordat we overgaan tot de bekendmaking van de Publieksprijs en de Ron Mandos Young Blood Award 2015, vragen we eerst graag de aandacht voor de Best of Graduates Photo Talent award. Deze prijs is speciaal in het leven geroepen voor de Unseen Photo Fair, die van 18 t/m 20 september op het Westergasterrein in Amsterdam plaatsvindt. De winnaar van de prijs ontvangt dit jaar een presentatie in bij AmsterdamSeen, het nieuwe side programma van Unseen in de Citroen garage op het Stadionplein.

De winnaar van de Best of Graduates Photo Talent 2015 weet op een originele en verfrissende wijze de stedelijke ruimte vast te leggen. Door het oog van een anonieme lens analyseert zij het gedrag van de medemens. Tegelijktijdig erkennen de foto’s dat de analyse in contrast staat met het kille analytische oog dat in naam van onze veiligheid alles in de gaten houdt. Waardoor onschuldige flaneurs gereduceerd worden tot objecten van potentiele dreiging.

De winnaar van de Best of Graduates Photo Talent 2015 is Esther Hovers (KABK).

Gedurende de loop van de tentoonstelling, vragen we de bezoekers te stemmen op hun favoriete kunstenaar in de show. De kunstenaar die de meeste stemmen krijgt ontvangt elk jaar de eervolle Ron Mandos Publieksprijs.
Dit jaar is de winnaar van de Ron Mandos Publieksprijs Esther Hovers.

De winnaar van Ron Mandos Young Blood Award 2015 is dit jaar het kunstenaarsduo: Wouter Paijmans en Juan De Porras-Isla Fernandez La Casta (Gerrit Rietveld Academie). Zij zullen gedurende een jaar met speciale aandacht worden gevolgd en gecoacht door Galerie Ron Mandos . Wouter Paijmans en Juan De Porras-Isla Fernandez La Casta weten met een goed besef van de moderne kunstgeschiedenis verschillende tegenstellingen in hun werk te verwerken. Op interessante wijze is hun werk zowel plat als driedimensioneel, en sculpturaal als digitaal. In het aankomende seizoen 2015-2016 zal hun werk in Galerie Ron Mandos worden gepresenteerd.

Tot slot wil de galerie enkele kunstenaars uitlichten die tot de laatste genomineerden van de Awards behoorden.

Jonas Raps, won eerder met zijn veelbelovonde talent de Heden Start award. Met verve en grote gebaren maakt hij gelaagde en organische schilderijen die door hun grootte een imposant effect creëren. (KABK)

Hilde Onis creeërde met een compositie van individuele werken een emotioneel gelaagd en vooral verassend geheel. (AKI ArtEZ)

Ivo van de Elzen – Bij de opvallende werken van Ivo van den Elzen wordt je constant in twijfel gebracht. Zijn het beelden of objecten? Eén ding is zeker; zonder twijfel ademenen ze de geest van het nu. (AKV /St Joost in Breda)

Maud van den Beuken haar werk beweegt zich tussen performance en installatie. Met humor en gevoel voor precisie laat ze ons de wereld vanuit een andere invalshoek bekijken. (AKV /St Joost in Breda)