OOGST
2016 - TIEN JAAR DE VOLKSKRANT BEELDENDE KUNST PRIJS
8 OKT 2016 – 22 JAN 2017

Het Stedelijk Museum Schiedam viert het tienjarig jubileum van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs met een speciale tentoonstelling. Onder de titel OOGST is werk te zien van alle eerdere winnaars en publieksfavorieten. Aan de nieuwe editie van 2016 doen vijf genomineerden mee: Alexis Blake, Jan Hoek, Anouk Kruithof, Jay Tan en Evelyn Taocheng Wang. De winnaar ontvangt € 10.000, beschikbaar gesteld door het BNG Cultuurfonds.

Televisie
Juryvoorzitter Hanneke Groenteman, presentator en journaliste, opent de tentoonstelling op zaterdag 8 oktober 2016. Op zondag 11 december 2016 maakt ze de winnaar bekend in het televisieprogramma Kunstuur tijdens een live-uitzending vanuit het museum. Op zondag 9 oktober 2016 stelt presentator Lucas De Man in een speciale uitzending van Kunstuur de vijf genomineerden voor. De prijs is een samenwerking van de Volkskrant, AVROTROS, het BNG Cultuurfonds en het Stedelijk Museum Schiedam.


Anouk Kruithof, Enclosed content chatting away in the colour invisibility, 2009, installatie, sculptuur uit 3500/4000 boeken

Voorhoede
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs groeide de afgelopen tien jaar uit tot een begrip in Nederland; spannend en sprankelend, maar ook een solide graadmeter op hoog artistiek niveau en ijkpunt van kunstenaars tot 35 jaar. Genomineerden spelen vaak een rol in de voorhoede. Het werk van Guido van der Werve, winnaar in 2007, werd aangekocht door het Museum of Modern Art in New York. Prijswinnaar Femmy Otten (2013) mocht het staatsieportret van koning Willem-Alexander schilderen.

Publieksfavoriet
Tijdens de tentoonstelling kan ook het publiek stemmen. De publieksfavoriet wordt aangewezen op 14 januari 2017, tijdens de speciale Volkskrantdag met rondleidingen, interviews en performances. De jury bestaat verder uit kunstcriticus Sacha Bronwasser, kunstenaar Floris Kaayk (winnaar en publieksfavoriet in 2014) en Stijn Huijts, directeur Bonnefantenmuseum.


Femmy Otten, Zonder titel, 2014, collectie Peter en Pien Schouwenburg.
Fotografie: Gert Jan van Rooij, courtesy Galerie Fons Welters, Amsterdam, winnaar 2013

Stijlen en disciplines
Aan het tienjarig jubileum doen negen winnaars mee. Er zijn vijf publieksfavorieten; Floris Kaayk was twee jaar geleden zowel winnaar als publieksfavoriet. Alle winnaars en publieksfavorieten laten recent werk zien, waardoor de jubileumtentoonstelling ook de rijkdom aan stijlen en disciplines laat zien. Ook de editie 2016 bevat divers werk; van portretfotografie tot aan (video)performances en installaties die speciaal voor het museum zijn gemaakt.

Deelnemers
Winnaars: Nathalie Bruys (2006) | Guido van der Werve (2007) | Eylem Aladogan (2009) | Navid Nuur (2010) | Ahmet Ögüt (2011) | Tala Madani (2012) | Femmy Otten (2013) | Floris Kaayk (2014) | Bram De Jonghe (2015)
Publieksfavorieten: Sharon Houkema (2010) | Nik Christensen (2011) | Sarah van Sonsbeeck (2012) | Zoro Feigl (2013) | Floris Kaayk (2014) | Levi van Veluw (2015)
Genomineerden 2016: Alexis Blake | Jan Hoek | Anouk Kruithof | Jay Tan | Taocheng Wang

Editie 2016
Het werk van de genomineerden is avontuurlijk, diepzinnig en divers. De performances van Alexis Blake spelen vaak met bewegingen en houdingen van vrouwen door de tijd heen. Jan Hoek is bekend door zijn openhartige fotoportretten, bijvoorbeeld van vermeende piraten. Taocheng Wang studeerde klassieke Chinese schilderkunst, maar experimenteert ook met video, performance en film. Jay Tan bouwt kleurige installaties met alledaagse voorwerpen, passend bij de ruimte. En Anouk Kruithof geeft fotowerken een derde dimensie en verbeeldt bovendien haar liefde voor boeken.

Hang out
In een speciale zaal kunnen bezoekers meer zien en horen over de afgelopen tien jaar. Er zijn filmportretten van alle deelnemers, gemaakt door  NTR Kunststof TV, AVROTROS Kunstuur en OPIUM TV. In deze hang out kan ook geneusd worden in de kunstkaternen die de Volkskrant elk jaar uitgeeft met interviews met de deelnemers en de motivatie van de scouts.

Scouts
Zowel de scouts die de genomineerden voordragen als de jury voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wisselt per editie. Scouts dit jaar: Heske ten Cate (hoofdredacteur Mister Motley: Anouk Kruithof), Nina Folkersma (onafhankelijk curator: Alexis Blake), Martijn van Nieuwenhuijzen (conservator Stedelijk Museum in Amsterdam: Jan Hoek), Clayde Menso (directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst: Taocheng Wang) en Fiona Tan (beeldende kunstenaar: Jay Tan – geen familie). 

Extra activiteiten
Op vrijdag 7 oktober publiceert de Volkskrant een speciale bijlage over de prijs. Het televisieprogramma Kunstuur zendt portretten uit over de vijf genomineerden, evenals op 11 december de bekendmaking van de winnaar door de vakjury.