ECCE HOMO ERECTUS

Odapark center for contemporary art
12 maart t/m 26 juni 2016 – Theehuis / Projectruimte / Kunstlab

Odapark toont zich in ECCE HOMO ERECTUS (Zie de rechtop gaande mens) voor het eerst in de nieuwe setting die bepalend is voor de toekomst van de kunstinstelling. Het toch al zo bijzondere Odapaviljoen, te midden van het 19 hectare grote bospark, is uitgebreid met een derde ‘deel’, en dat is letterlijk te nemen. Niet alleen is met de bouw van een Kunstlab de presentatie-instelling inhoudelijk versterkt en uitgediept op het gebied van educatie en talentontwikkeling, ook fysiek is de ruimte met een derde toegenomen. Het paviljoen zet daarmee, ook qua architectuur, daadwerkelijk een stap het Beeldenbos in.

Ecce Homo Erectus is de titel van een van de sculpturen die Odapark rijk is, van het Engelse kunstenaarsduo Doyle & Mallinson. Het laat een schedel zien met een doornenkroon. ‘Homo Erectus’ duidt op de eerste ‘opgerichte’ mensaap-soort. ‘Ecce Homo’ waren de woorden die Pontius Pilatus uitsprak nadat hij Jezus met de doornenkroon, gegeseld en bespot, toonde aan het volk: zie hier de mens…

Het Kunstlab dat Odapark komt versterken als plek waar iedereen van 1-100 jaar, kan leren over, door, met en van kunst, presenteren we in deze tentoonstelling. Trots op hoe we als groeiende instelling overeind blijven in een heftig cultureel klimaat. Waarin kunst inboet als autonoom gegeven; geketend, uitgekleed, bezwaard met een kruis. Rechtopgaand stoomt Odapark door, samenwerkingen maken ons sterker, en hoe meer we leren houden van de storm, hoe eerder deze gaat liggen.

Met deze derde ruimte trekt Odapark letterlijk het bos in, richting de kruizen van Reinier Kurpershoek. Een werk nauw verbonden met Venray, van oudsher basis voor psychische zorg, en bestaande uit honderd geknakte kruisen die mensen representeren die overleden tijdens opname in een van de Venrayse zorginstellingen. Mensen die zwak waren, het hoofd bogen en in de wind van de samenleving overeind konden blijven. We zetten daarmee de mens centraal die het zwaar heeft maar rechtop gaat omdat er een houvast is. Kunst kan zo’n houvast zijn. Het kan de mogelijkheid bieden de samenleving te versterken, door je open te stellen voor het andere, voor anderen. Richting natuur, vanuit de kunst. Rug recht, blik op oneindig door middel van een volgende stap.

De tentoonstelling Ecce Homo Erectus laat de mens zien als deze is. In al z’n mooie en minder mooie facetten, in een tijd van steeds groter wordende onzekerheden. Het laat de wereld zien van verlegen pubers, van verwarden, beschadigden, hoopvolle dromers en doorbijters. Van zij die struikelden maar wonderwel doorgaan. Het toont de verbeten pogingen iets van het leven te maken. Het geeft een beeld van alle zwaktes die sterk maken en omgekeerd. In schilderijen, foto’s, beelden, en verhalend op z’n Odaparks, voor iedereen. En als kunst is en wij zijn.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS:

Franco Angeloni (IT) / Silvia B (NL) / Margriet van Breevoort (NL) / Jiří David (CZ) / Rineke Dijkstra (NL) / Mathieu Klomp (NL) / Kiki Lamers (NL) / Doyle & Mallinson (GB) / Erik Ravelo (AR) / Jack Reubsaet (NL)

http://www.odapark.nl/tentoonstelling/ecce-homo-erectus/

 

ABOUT Silvia B.

Silvia B. (NL, 1963) is known for her sculptures of hybride figures which she presents in a wide range of settings. Stringendo — a musical term that indicates the retained increase of intensity — shows her latest extremely realistic sculptures of vulnerable adolescent dancers who are struggling with their bindings, strings and wooden parts to grow. The rats that flank the dancers sides, should seem completely inferior, but in the compositions of Silvia B. they have an angelic and pure appearance. The staging of the two complementary characters sums up the drawback of human civilization.

Galerie Ron Mandos presents Stringendo, a new series of sculptures by Silvia B. Silvia B. (NL, 1963) is known for her sculptures of hybrid figures; caught between age, gender and culture, between human, animal and doll. In addition to her iconic sculptures she makes drawings, photographs and also curated several projects. Her work is characterized by a constant battle between attraction and repulsion. A duality that comes from her vision of the world, how people behave according to so called codes of civilization and yet are still driven by their instinctive fears and desires.

GO TO THE ARTIST PAGE