EN DE WINNAAR VAN DE RON MANDOS YOUNG BLOOD AWARD 2016 IS…

JURYRAPPORT 2016

Terugkijkend hebben Radek Vana, Ron Mandos en zijn team wederom werk van hoge kwaliteit gezien en pareltjes gevonden tijdens de jaarlijkse scout ronde voor de Best of Graduates. Voorgaande jaren bleek het triumviraat van de HKU, Gerrit Rietveld Academie en KABK onaantastbaar. Nu in 2016 is dit veranderd. De HKU met veel ruimtelijk werk was spannend maar hier vonden we zoals normaal gesproken niet veel schilders, de Rietveld is altijd ambitieus maar veel werk dat te zien was bleek net niet doorslaggevend genoeg voor de shortlist en de KABK had goede Beeldende Kunst studenten maar op de afdeling Fotografie waren onverwacht geen boeiende autonome kunstenaars te vinden. Door de kwaliteit op de academies buiten de Randstad is er alsnog een brede selectie ontstaan van 25 jonge talenten.

Verder viel op, met uitzondering van de Rietveld, dat er dit jaar opvallend weinig videokunst was te zien. Ook verrassend was de afwezigheid van grote maatschappelijke en globale politieke thema’s van de huidige tijd. Wel waren er genoeg werken gezien die een eerlijke reflectie van het eigen leven en belevenis toonden. Afsluitend wil de jury de Rotterdamse WdKA complimenteren; hier waren de studenten op een verfrissende manier uitgedaagd om hun verhaal met de wereld buiten de academische muren te confronteren.

DE WINNAARS ZIJN … Dit jaar zijn er drie prijzen te vergeven:

Photo Talent Award  
Deze prijs is speciaal in het leven geroepen naar aanleiding van Unseen 'a fair with a festival flair'. De beurs die draait om fotografie zal plaatsvinden in september op het Westergasterrein in Amsterdam. De winnaar zal worden gepresenteerd in de Galerie Ron Mandos stand. Het is een strijd geweest tussen Robin Aysha Clemens, Adrianna Dielemann en Marianne van der Burgt.

Dit jaar hebben we gekozen voor een kunstenaar met gevoel voor romantiek en inspiratie die zij al op deed als tienjarig meisje. Zij gebruikt het medium fotografie zoals dit al decennia wordt gebruikt. Haar werk lijkt ook al jaren ergens in een archiefkast te liggen terwijl de Toyobo techniek die wordt toegepast pas zes jaar oud is. Het fototalent van de Best of Graduates 2016 is gewonnen door de maker die onder andere Being in the Landscape heeft gemaakt: Adrianna Dieleman.

Publieksprijs 
Tijdens de opening mochten we 600 mensen verwelkomen en ook deze zomer is de tentoonstelling goed bezocht door veel nieuwsgierige studenten, verzamelaars, journalisten en curatoren. Alle bezoekers zijn gevraagd hun keuze te maken voor hun ‘one and only favourite’. 

Wij weten zeker dat niet alle bezoekers het werk vanbinnen hebben gezien; maar diegene die dat wel hebben gedaan, hebben nadrukkelijk gestemd. Veruit de meeste stemmen gingen naar deze kunstenaar. De favoriet van het publiek is dit jaar Jonathan Straatman.

Ron Mandos Young Blood Award 2016
Op de 11 Nederlandse academies zien wij van vele honderden werken van net afgestudeerden, hiervan word een longlist met 80 namen besproken waarbij wij dit jaar zijn uitgekomen op een selectie van 25 talenten.  De jury wilt de volgende kunstenaars speciaal vermelden:

 

  • Nasbami roept met zijn werk associaties op van schilderkunst uit de jaren 50 en 80. Met speelse formele experimenten verankert Nasbami zijn werk in de huidige objectcultuur.
  • Rosanne Jonkhout creëert met gevonden beeld- en tekstmateriaal boeiende collages. Het werk confronteert op een volwassenen manier de complexiteit van menselijke emoties en bestaan.
  • Romee van Oers is een schilder. Met haar poëtische benadering vertaalt Oers kleine dagelijkse dingen naar een meest abstracte vertaling.
  • Benjamin Harpsøe toont een juxtapositie tussen apparaten en oeroude natuurelementen. The Meeting Point of Two Bodies of Water 1-2 toont de menselijke complexiteit tussen techniek en spiritualiteit.
  • Jonathan Straatman forceert ons door middel van de architectonische interventie zijn eigen mentale ruimte te laten beleven. Diegene die de stap wagen ervaren een vreemde combinatie van een claustrofobisch en veilig gevoel tegelijk.
  • Luca Asta heeft nu al een gevarieerd oeuvre waarin lichamelijkheid domineert. Door de sensuele materialen daagt hij de tastzin van de kijker uit. Asta verwijst naar de kunstgeschiedenis en de lange culturele traditie van de relatie tot het menselijke lichaam. 
  • Dennis Molema innoveert op een verrassende manier. In zijn werk stelt hij tot doel om belangrijke tijdelijke projecten uit de kunstgeschiedenis te laten herleven en hier zelfs een nieuwe dimensie aan toe te voegen.

 

De jury heeft flink zitten dubben over de uiteindelijke winnaar. Het was een “close battle” tussen de kunstenaar met een gevarieerd oeuvre en de poëtische schilder. Beide gaan wij dan ook op de voet volgen.

De winnaar van de Ron Mandos Young Blood award 2016 is Luca Asta!