Van 01 juni tot en met 29 juli 2018 exposeert het Borneo Architectuur Centrum in Amsterdam grote tekeningen en objecten van Rik Smits (Den Haag, 1982). De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zondag 3 juni om 16.00 uur.

 De tentoonstelling toont een representatief overzicht van de laatste vijf jaar: grote tot enorme potloodtekeningen, objecten in styrofoam en kleine intieme tekeningen in kleur die nog niet eerder getoond zijn. Stuk voor stuk zijn het prachtige kunstwerken, in detail uitgewerkt, waarin een brug geslagen wordt tussen kunst en architectuur.

Rik Smits bouwt sinds zijn studietijd aan de kunstacademie in Den Haag met tekeningen en objecten een eigen wereld van steden en eilanden met daarin woonhuizen, kerken, monumenten, banken en plekken van vertier zoals theaters en musea. Maar er lijkt niet voor iedereen plek te zijn, ze zitten elkaar in de weg. Met name de financiële en spirituele gebouwen waarmee de tekeningen even actueel als verontrustend zijn. Wordt het tijd om hieraan te ontsnappen zoals de titel ons wil duidelijk maken?

De beeldtaal van Smits sluit naadloos aan op vraagstukken die momenteel in de Gemeente Amsterdam spelen, zoals het realiseren van 70.000 nieuwe woningen de komende 30 jaar binnen haar gemeentegrenzen. Dit kan ten dele binnen de huidige ring van Amsterdam. Andere locaties zoals opgespoten land in het IJmeer zijn inmiddels realiteit. Binnen de stedenbouwkundige opties is ‘verdichting’ een wederkerige term: hoe dicht bouw je op elkaar en uit hoeveel verdiepingen bestaan de gebouwen?

 tentoonstelling

De tentoonstelling in het Borneo Architectuur Centrum toont circa 10 grote tekeningen uit de periode 2013-2015, 14 recente kleurpotloodtekeningen en een ruimtelijk werk (New City).

De tentoonstelling is te bezichtigen van 01 juni tot en met 29 juli 2018, tijdens de openingstijden van het Borneo Architectuur Centrum, maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en zondag van 13.00 – 16.00 uur. Bezoekadres: R.J.H. Fortuynplein 4, Amsterdam (Borneo-eiland).

evenementen

Op zondag 3 juni om 16.00 uur zal de tentoonstelling feestelijk worden geopend met een inleiding door curator Werner van den Belt.
Op zondag 24 juni om 12.00 uur zal de kunstenaar Rik Smit een lezing houden over zijn werk.