38CC - Now and Next

30 jan t/m 3 april 2016 

De toekomst heeft mensen altijd al gefascineerd. Je kunt hele nieuwe werelden dromen of concreet dingen over later bedenken en plannen. De toekomst zelf blijft echter ongewis. Juist die onvoorspelbaarheid maakt het zo aantrekkelijk. Niemand weet immers wat er precies gaat gebeuren. En ook al denk je bepaalde ontwikkelingen te kunnen zien aankomen, met grote regelmaat vinden er totaal onverwachte gebeurtenissen plaats die de toekomst een compleet andere richting induwen. Over dergelijke toekomstbeelden gaat de groepstentoonstelling Now and next bij expositieruimte 38CC in Delft. Marjolijn Dijkman, Sam Laughlin, Rik Smits en Henk Wildschut laten met hun werk zien dat de toekomst zeker ook wordt bepaald door het nu. De opening van Now and next vindt plaats op zaterdag 30 januari om 16 uur.

Capital One van Rik Smits (1982) vormt het hart van deze groepstentoonstelling. Deze grote ‘maquette’, deze maagdelijk witte sculptuur toont ons een stad van de toekomst. In deze imaginaire stad en in de tekeningen die hij ook presenteert, liggen kapitalisme en religie akelig dicht bij elkaar. Banken, beurzen en fabrieken zien eruit als Middeleeuwse kathedralen of andere gebedsgebouwen. Het kapitalisme lijkt er geloof geworden. De stad van de toekomst ziet er piekfijn uit, maar er valt geen mens te bekennen.

Ook in de video Surviving New Land die Marjolijn Dijkman (1978) in de kluis toont, zijn er geen mensen in het vizier. Ze zijn echter wel te horen. Varend om een maagdelijk eiland van zand (het prille begin van Maasvlakte 2) horen we geluidsfragmenten. Die fragmenten zijn afkomstig uit speelfilms die gaan over westerlingen die nieuw land ontdekken. In die films betekent het nieuwe land een nieuwe toekomst met talloze (expansie)mogelijkheden. Maar soms ook een fiasco of nachtmerrie.

In de foto’s die Henk Wildschut (1967) voor zijn project Shelter maakte, ligt vooral wanhoop op de loer. Want ook al trekken duizenden vluchtelingen voor een betere toekomst naar Europa, de werkelijkheid blijkt een stuk weerbarstiger. Op weg naar Engeland stranden velen van hen bij de haven van Calais. Sinds 2006 legt Wildschut de provisorische tenten vast die zij hier bouwen. Tijdens het wachten op een beter leven aan de overkant van het Kanaal is hier in de ‘Jungle van Calais’ een nieuw soort stad ontstaan.

Van een heel andere orde is de primitieve staat van de architectuur die de Britse fotograaf Sam Laughlin (1990) in zijn serie Frameworks vangt. Hij toont ons analoge zwartwit beelden van gebouwen in aanbouw. Onaffe leegstand bij nacht, want halverwege het bouwproces brak de financiële crisis uit, die alle activiteit platlegde. Ergens aan de rand van het beeld bevindt zich een opkomende zon of verlichting. Zo doen de dorre staketsels en constructies denken aan ruïnes uit de klassieke oudheid.

Now and next maakt zichtbaar dat de toekomst maar al te vaak wordt ingehaald door de tijd.

Expositie Now and next is van 30 jan t/m 3 april 2016 te zien, wo t/m zo 13 -17 uur, Hooikade 13, Delft. 5 minuten lopen van station Delft.

Meer informatie: www.38CC.nl