NRC: Schilder Koen van den Broek: ‘Het mooie uitzicht snij ik er gewoon af’

“Galerie Ron Mandos in Amsterdam toont een overzicht van het oeuvre van de Vlaamse schilder Koen van den Broek, met 21 werken uit de afgelopen 21 jaar. Hij zoomt in op scheuren in verweerd asfalt of stukjes stoep.

Er wappert een vlag aan de Prinsengracht 282 met daarop de beeltenis van het werk Hope #2 van schilder Koen van den Broek (1973): een geabstraheerde regenboog die in een plas water op het asfalt te ontdekken is. De vlag aan de gevel van Galerie Ron Mandos roept in de context van de Amsterdamse grachtengordel onmiddellijk associaties op met de Gay Pride. Door de titel lijkt het werk tegelijkertijd naar de huidige coronacrisis te verwijzen: als een van de vele spandoeken in de stad die de mensen een hart onder de riem willen steken.

„Maar daar heeft het eigenlijk niets mee te maken”, vertelt kunstenaar Koen van den Broek. Zijn grote olieverfschilderijen gaan niet over concrete maatschappelijke of politieke onderwerpen: „Dan wordt het enkel een illustratie van wat er aan de hand is, waardoor je volgens mij geen goede kunst krijgt.” Zijn doeken focussen juist op alledaagse details. Zoals in de serie Cracks waarin hij inzoomt op scheuren in verweerd asfalt, of de serie Borders waar stukjes stoeprand de hoofdrol spelen.” – Milo Vermeire voor het NRC

Lees het volledige artikel hier: https://www.nrc.nl/…/schilder-koen-van-den-broek-het-mooie-…

—————–
The Beginning door Koen van den Broek⁠
Te zien tot en met 06 juni 2020⁠
RM Online Viewing Room