Schilderijen die oplichten als lantaarnvissen in zee

☆☆☆☆

Bij de Amerikaanse kunstenaar Ryan McGinness (ex-skater, ex-grafisch vormgever) doe je altijd eerst een stapje terug. Even die aarzeling, als je oog in oog staat met de pimpelpaarse kleurenpracht en de hectische beeldtaal op zijn glanzende schilderijen. Alsof je binnenkomt op een feest waar de decibellen door je darmen denderen. Handen, voeten, keukenspullen, een konijn op een schildpad, Picasso’s vredesduifjes, serpentines, de maagd Maria – alles, waar ook vandaan, buitelt over elkaar heen en onder elkaar door. En toch is er eindeloos geschaafd. Want elke afbeelding is ontdaan van ruis en vereenvoudigd tot dat ene, sublieme pictogram.

Honderden beeldtalen in één schilderij betekent in het geval van McGinness geen Babylonische spraakverwarring maar een feestje, dat nu te beleven is in twee galeries. Jarenlang zat hij bij Vous Êtes Ici, maar nu is hij in alle harmonie overgestapt naar Ron Mandos, waar hij spectaculair debuteert. Bij Vous Êtes Ici is gelijktijdig een afscheidstentoonstelling te zien.

Dat afscheid is een schitterend saluut, want het toont waartoe McGinness in staat is. Er hangen acht schilderijen die van onder tot boven zijn opgebouwd uit elementen van tweehonderd werken uit de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Zeven jaar geleden ontstond het plan. Directeur Sjarel Ex gaf McGinness een cd-rom, hij pakte zijn potlood en begon te tekenen. Die multomappen vol schetsen liggen bij Vous Êtes Ici, en eigenlijk is dit het centrale zenuwstelsel van de tentoonstelling. Want al bladerend zie je hoe de sierlijke slinger van een Panton-stoel evolueert tot een strak gestileerd logo dat gezeefdrukt op het schilderij achter je verandert in een schitterende zon. Hier zie je hoe het beroemde beeld van Maurizio Cattelan, dat letterlijk door de vloer van Boijmans omhoog kijkt, een fijn gezichtje wordt met dropjes van vingers.

Bij Ron Mandos is uitgepakt met een ademstokkend mooie blackroom vol als lantaarnvissen in de diepzee oplichtende schilderijen. Er zijn installaties die voor het eerst het werkproces van de kunstenaar inzichtelijk maken – tableaus zijn het, gevisualiseerd in schilderijen, zeefdrukramen, muurschilderingen en teksten. Alles wat je normaal op de computer kunt opzoeken over een werk van een kunstenaar komt hier voorbij. Je duikt letterlijk onder in de atelierpraktijk van McGinness en ontdekt dat het daar verrassend rustig, sober en weldoordacht aan toegaat.

NRC HANDELSBLAD, 10 april 2014
Door Lucette ter Borg