1Galerie Ron Mandos presenteert The Monolith, een tentoonstelling met nieuw werk van Levi van Veluw. Het werk verkent de betekenis van de werkelijkheid door middel van een perfecte kubus in de ruimte. Achter donkere muren, als een schepper, uitvinder, kunstenaar, bouwt Van Veluw een nieuw universum waar hij de relatie tussen chaos en orde, wanorde en vervreemding ontdekt. De gelaagde en multidisciplinaire werken hebben een sublieme vormgeving. Ze bevatten elementen van modernistische architectuur, geplaatst in een ontwrichtende omgeving die beschikt over een vreemde, onwerkelijke schoonheid, zonder waarneming van tijd, ruimte en werkelijkheid. Veel van zijn werken zijn voorzien van een combinatie van rasters en geometrische vormen, die het idee geven dat er een diepe onmetelijke ruimte te verkennen valt. Zijn karakteristieke houtskooltekeningen vormen het uitgangspunt voor het decor van een parallel universum, aangevuld met foto's en installaties. The Monolith is een voortzetting van de uitgebreide tentoonstelling The Relativity of Matter en is te zien van 10 september tot 29 oktober 2016.

Van Veluw creëert krachtige en toegankelijke installaties waarin hij de ruimte voorziet van een subtiel aanwezige spanning. De tentoonstelling is versterkt door ruimtelijke werking en interactie tussen installaties, sculpturen, foto's en tekeningen. Door het creëren van een omgeving waarin alles opnieuw moet worden gedefinieerd, wordt de bezoeker hyper-bewust van wat erom zich heen gaande is en uitgenodigd om ​​onderdeel van de installatie te worden. Dit psychologische proces van de kijker interesseert van Veluw het meest.

Sinds zijn afstuderen in 2007, is Levi van Veluw begonnen met het creëren van multidisciplinair werk. Bij zijn allesomvattende projecten doorloopt Van Veluw verschillende artistieke stadia, die hem uiteindelijk leiden tot het maken van levensgrote installaties. Al vanaf jongs af aan is de kunstenaar geïnteresseerd in omstandigheden die theoretisch mogelijk zijn maar mentaal moeilijk voor te stellen. Hij raakte gefascineerd door ideeën over een omgeving met andere natuurwetten, een wereld met een andere logica dan die van ons. De sciencefiction werken van Fred Hoyle, Isaac Asimov en Aldous Huxley brachten hem verder op weg. In zijn eigen werk verwijst van Veluw vaak naar de onderliggende principes in deze verhalen, waarin gebruikelijke wetenschap, technologie en de ontwikkeling van kennis in twijfel worden getrokken. 

Van Veluws gevarieerde oeuvre is tentoongesteld op verschillende locaties in Europa en de Verenigde Staten, wat hem verscheidene nominaties en prijzen heeft opgeleverd. Zijn werken zijn onder meer getoond bij Museum for Arts and Design in New York, Marres House of Contemporary Culture in Maastricht, VOLTA in Basel, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Maison Particulière in Brussel, Gemeentemuseum Den Haag, The Armory Show in New York en Museums Quartier in Wenen.

De tentoonstelling opent op zaterdag 10 september 2016 in aanwezigheid van de kunstenaar.