JURY RAPPORT Best of Graduates 2017 | Winnaar Young Blood Award

Bij deze tiende jubileum editie van de Best of Graduates tentoonstelling, is het wederom het streven geweest van curator Radek Vana en Team Ron Mandos om de meest bijzondere talenten van de vele Nederlandse kunstacademies bij elkaar te brengen. De professionals en de liefhebbers hebben weer kans gehad om de nieuwe lichting onder de loep te nemen.

 In het afgelopen decennium leek het triumviraat van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Gerrit Rietveld Academy en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten onaantastbaar, echter met uitzondering van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht was het afstudeerwerk in de Randstad dit jaar iets minder spannend. Zo is er ruimte ontstaan die door de academies buiten de Randstad moeiteloos werd ingenomen. Hier willen wij de Rotterdamse Willem de Kooning Academie noemen waar kunstenaars op een verfrissende manier uitgedaagd worden om hun verhaal met de buitenwereld te confronteren. Een goede en levendige sfeer heerste ook op de ArteZ in Arnhem. Met uitzondering van de VAV afdeling van de Rietveld was er ook dit jaar opvallend weinig videokunst te zien. Vergeleken met vorig jaar zijn de presentaties op de academies wat degelijker, de grootschalige ruimte vullende installaties waren dit jaar een uitzondering. Verrassend was de afwezigheid van de grote huidige maatschappelijke en globale politieke thema’s. Aan de andere kant hebben wij genoeg werken gezien die een eerlijke reflectie van eigen leven en belevenis voorstellen. In deze past een reflectie van de digitale omgeving, werk met diverse bronnen van beelden en bevraging van het auteurschap dat in enkele gevallen aan de computer werd overgedragen.

Voordat we overgaan tot de bekendmaking van de Ron Mandos Young Blood Award 2017 en de Publieksprijs willen we graag de aandacht vragen voor de prijs The Ron Mandos Photo Talent Award. Deze prijs is speciaal in het leven geroepen om de winnaar tijdens de fotobeurs Unseen in september onder de aandacht van het internationale publiek te brengen.
De winnaar van The Ron Mandos Photo Talent Award 2017 maakt met zorg geconstrueerde foto’s die speels en vindingrijk zijn, maar tegelijk vervreemden en prikkelen ze onze blik door verhinderingen met een surrealistisch ondertoon.

De winnaar is Vytautas Kumža!

In de afgelopen 5 weken hebben er ruim 2500 mensen gestemd op hun favoriete kunstenaar. Met een ruime meerderheid is de winnaar van de Ron Mandos Publieksprijs Joris Strouken met 347 stemmen!


RON MANDOS YOUNG BLOOD AWARD 2017

Wij waarderen het werk van alle 17 getoonde kunstenaars die wij hier tijdens de Best of Graduates hebben mogen exposeren. Er zijn een aantal kunstenaars die wij speciaal onder de aandacht willen brengen.

  • Joris Strouken, die spieraam en het doek zelf tot onderwerp van zijn ruimtelijke schilderijen maakt. Persoonlijke thema’s verbeeldt hij in een dynamische presentatie waarin volume en formaat een belangrijke rol spelen.
  • Anouk van Zwieten schildert het makkelijkst op groot formaat wat niet vanzelfsprekend is. De gefragmenteerde sporen van ons dagelijks leven zoeken de grens tussen een registratie van een plaats delict en de schilders geste die een kwaststrook noch als een afbeelding van een object laat herkennen.
  • Valentina Gal zoekt perfectie en onderzoekt de akelige drang daarnaar. De wereld van doorgefokte en topgetrainde honden en hun trotse eigenaars vertaalde ze naar een video en installatie zo perfect dat zij daarin bijna is verdwenen.
  • Martin Brandt creëert met zijn objecten een wereld die bedreigend is en tegelijk onweerstaanbaar. De vieze pracht van de industriële materialen laat hij ruig pronken. Deze effecten worden versterkt door een juxtapositie met onschuldige schoonheid. Maar hoe onschuldig kan een konijn uit een tuincentrum zijn?
  • Esmée van den Akker vindt het woord Einzelganger lekker klinken maar heeft dat ook lekker tastbaar gemaakt. De spanning tussen speels, aantrekkelijk en vreemd onaangenaam, want eenzaam heeft een existentiële lading.

Dames en heren, de winnaar van de Ron Mandos Young Blood award 2017 is Martin Brandt!


RON MANDOS YOUNG BLOOD FOUNDATION

Wij willen graag ook van dit moment gebruik maken om officieel de Ron Mandos Young Blood Foundation bekend te maken!

Galerie Ron Mandos vervult nu al tien jaar een voortrekkersrol bij het ontdekken en ontwikkelen van nieuw artistiek talent. De Best of Graduates tentoonstelling presenteert samen met de Young Blood Award  jaarlijks  de  top  van  afgestudeerden  van  Nederlandse  kunstacademies aan  een breed  en internationaal publiek.

Om  deze  traditie  voort  te  blijven  zetten  én  om  een  blijvend  platform te  kunnen  bieden  aan getalenteerde, jonge kunstenaars, heeft Ron Mandos de Ron Mandos Young Blood Foundation in het leven geroepen. Deze stichting biedt een platform dat jonge kunstenaars steunt in het begin van hun carrière en biedt een omgeving waarin ze hun talenten kunnen blijven ontwikkelen.
Een aantal coryfeeën uit de kunstwereld zijn benaderd om in het bestuur te treden van deze nieuwe stichting.