Jan Hoek | Sistaaz of the Castle

Sistaaz of the Castle | FOAM Fotografie Museum Amsterdam

13 – 20 januari 2016

Fotograaf Jan Hoek (31) en modeontwerper Duran Lantink (27) presenteren Sistaaz of the Castle, een project rondom een groep transgender sekswerkers die met hun eigenzinnige kledingkeuzes de straten van Kaapstad, Zuid-Afrika, kleuren.

Rondom hun modieuze verschijningen en hun vermogen om van alles wat ze vinden de meest uitbundige creaties te maken, hebben Hoek en Lantink een fotoserie en modecollectie gemaakt. Het project wordt gepresenteerd in een modeshow tijdens FashionWeek Amsterdam en in een tentoonstelling in Foam.

De lokale sekswerkersorganisatie S.W.E.A.T. gaf Jan Hoek en Duran Lantink de mogelijkheid om kennis te maken en samen te werken met hun transgender supportgroep Sistaazhood. Voor dit project zoomen Hoek en Lantink in op zes meisjes die ze daar ontmoet hebben: Coco (25), Cleopatra (23), Sulaiga (30), Gabby (29), Flavinia (33) en Joan Collins (57).

Hoek maakte foto’s van de meisjes, hun leven en hun outfits. Veel van hen zijn dakloos en leven onder een brug naast het kasteel van Kaapstad. De foto’s fungeren als het lookbook voor de collectie van Lantink. De ontwerper zag parallellen tussen zijn eigen werkwijze en de creativiteit van de meisjes, die met gevonden kledingstukken prachtige outfits maken. Lantink maakt zelf ook gebruik van verschillende recyclemethodes en collagetechnieken.

Daarnaast waren Lantink en Hoek geïnteresseerd in hoe de meisjes eruit zouden willen zien en zouden willen leven als ze alle mogelijkheden van de wereld hadden. De één bleek graag te willen werken in een luxueus Victoriaans bordeel, de ander droomt van een trouwjurk en weer een derde wil Miss Africa worden. Deze dromen heeft Lantink vertaald naar zijn ‘droom-couture-capsule-collectie’, die vervolgens gefotografeerd is door Hoek.

Naast de modeshow in de Gashouder en de tentoonstelling in Foam, verschijnt er in maart 2016 een geprinte publicatie (APE) die wereldwijd zal worden gedistribueerd. Uiteindelijk zullen Hoek en Lantink terugkeren naar Zuid-Afrika om het project te presenteren in de leefomgeving van de deelnemers. In Zuid-Afrika komen transgender sekswerkers vooral in het nieuws als slachtoffer of dader en het is de nadrukkelijke wens van de meisjes van Sistaazhood om op een positieve manier zichtbaar te zijn in de media.

 

OVER JAN HOEK

Jan Hoek (1984) fotografeert amateurmodellen: psychisch gestoorde daklozen in Afrika die eruitzien als koningen, een meisje zonder armen en benen die constant gefotografeerd wil worden, heroïneverslaafden met een modellendroom of mensen die hij vindt via een advertentie op Marktplaats. Hoek studeerde af in 2012 in Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie. In 2013 werd Jan Hoek’s eerste solotentoonstelling Me & My Models gepresenteerd in Foam 3h. In 2014 was zijn werk onderdeel van Foam’s groepstentoonstelling The Space Between Us die werd getoond in Felix&Foam en het He Xianging Art Museum in Shenzhen, China. Zijn werk werd gepubliceerd in Foam Magazine, Vice, Mister Motley, GUP, NRC Handelsblad en Het Parool en is geëxposeerd in onder andere Antwerpen, Istanbul, St. Petersburg, Jakarta, Shenzhen, Lagos, Miami, Londen en New York. Jan Hoek wordt vertegenwoordigd door Galerie Ron Mandos Amsterdam.

OVER DURAN LANTINK

Duran Lantink (1987) studeerde in 2013 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en volgt sinds september 2015 de Master Fashion Matter aan het Sandberg Instituut. In zijn modecollecties, styling en tentoonstellingen presenteert hij een duizelingwekkende combinatie van alles dat hem inspireert. Met zijn torenhoge 3D-geprinte schoenen maakte hij nationaal en internationaal furore. De schoenen zijn tentoongesteld in Londen en in het Louvre in Parijs, tijdens de Designweek Eindhoven, Modebiënnale Arnhem en in het Metropolitan Museum of Art in New York. Hij presenteerde eerder een collectie tijdens de Fashion Week Nederland in 2014. Als stylist en ontwerper heeft Lantink onder andere gewerkt voor Vogue, Glamcult en D&A Mexico.

De collectie wordt gepresenteerd tijdens FashionWeek Amsterdam in de Gashouder op 16 januari om 19.00 uur. De tentoonstelling als onderdeel van MBFWA OFF SCHEDULE opent opent op 13 januari om 17.30 uur in Foam en is te zien t/m 20 januari.

Sistaaz of the Castle is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Fonds voor de Kunst, Art of Impact, MiaP Foundation, Fonds Kwadraat, Fotolab Kiekie, SWEAT, Vice Media en anderen donateurs.

 

Voor meer informatie click hier.

ABOUT Jan Hoek

Jan Hoek (1984) is a writer as well. In addition to his own indepedant work as an artist, he writes for magazines and newspapers about his own work, the work of others, photography in general and subjects related to his own work.

Jan Hoek has photographed amateur models, mentally ill homeless people in Africa, a girl with no arms and legs, a heroin addict who dreams of being a model, or people he has simply found in advertisements on the internet. The photo shoot is never what he expected, model and photographer always have different expectations. The model actually wants sex while Jan Hoek wants to shoot the dog. The model tries to be as glamorous as possible, while Jan wants to picture the decay. Photographing is not just about the image but also the relationship between the photographer and the model. How far can you go with your models? In the accompanying film, Me & My Models, Jan talks about the nasty, funny, painful or touching things that happen around photographing people.

“I believe there is always a certain degree of ethics involved in photography. It is almost impossible to take photographs of people without consciously, or unconsciously, crossing boundaries and with things happening that you don’t want or expect. I feel this is often covered up in photography, while I would like to show it … ”

GO TO THE ARTIST PAGE