Uitreiking op 2 juli tijdens Young Talent Awards

Charlotte Köhler Prijzen voor Jan Hoek en Jan Martens

Amsterdam, 20 mei 2015 - Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijzen 2015 toegekend aan beeldend kunstenaar Jan Hoek en choreograaf Jan Martens. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent - van elk € 30.000 - worden op donderdag 2 juli 2015 uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Jan Hoek – beeldende kunst
Jan Hoek (1984) is kunstenaar/fotograaf, maar werkt ook met tekst en schrijft zelf over kunst. In 2012 studeerde hij af aan de Rietveld Academie, in de richting Beeld & Taal. De foto’s van Jan Hoek worden internationaal geëxposeerd en waren onlangs te zien bij Unseen in Amsterdam.

Jan Hoek(midden), foto: Jan Hoek

‘Met zijn foto’s licht Jan Hoek mensen uit het leven van alledag, met oog voor de rafelranden van de maatschappij’, aldus de adviescommissie beeldende kunst van het Cultuurfonds die de prijs aan Jan Hoek toekende. Zijn werk gaat niet alleen om het beeld maar ook over de relatie tussen model en fotograaf. www.janhoek.net

Jan Martens – theater
Choreograaf Jan Martens (1984) studeerde in 2006 af aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen, opleiding Dans. Sinds 2009 maakt hij eigen choreografieën, onder andere voor Dansateliers Rotterdam, ICKamsterdam en DansBrabant.

foto: Renate Beense

Zijn meest recente werk THE DOG DAYS ARE OVER maakt op dit moment een internationale tournee. ‘Met deze voorstelling heeft Jan Martens wederom bewezen een bijzonder getalenteerd maker te zijn’, zo vindt de adviescommissie theater van het Cultuurfonds. www.janmartens.com

Charlotte Köhler Prijzen 
De Charlotte Köhler Prijzen zijn aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk € 30.000 - werden in 1988 bij legaat ingesteld door actrice Charlotte Köhler (1892-1977).

Een overzicht van eerdere winnaars staat hier

Young Talent Awards 
De uitreiking van de Charlotte Köhler Prijzen vindt plaats tijdens de Young Talent Awards van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar ook de jaarlijkse Cultuurfondsbeurzen voor talentvolle afgestudeerden feestelijk worden omlijst. Deze beurzen zijn bestemd voor studie of onderzoek in het buitenland en komen deels uit CultuurFondsen op Naam die bij het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn ingesteld.

Het persbericht staat hier