Vanaf 7 december 2013 t/m 30 maart 2014 is in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) de tentoonstelling Metropolitan scenes te zien van de veelzijdige kunstenaar Hans Op de Beeck. Met ruimtevullende video’s geeft Op de Beeck de tragikomische absurditeit en melancholie weer die deel uitmaken van het moderne menselijke bestaan.
 
Wat creëren wij allemaal om onszelf een identiteit te verlenen en het ons comfortabel te maken? Hoe houden wij ons staande in een wereld die steeds moeilijker te vatten is en waarin de mens inwisselbaar lijkt?
In drie films toont Hans Op de Beeck (Turnhout, 1969) hoe wij falen de dingen naar onze hand te zetten, hoe onhandig we zijn de wereld adequaat vorm te geven en daardoor vaak stranden in steeds weer nieuwe, desolate en onpersoonlijke niemandslanden. De films gaan over onze omgeving als geënsceneerde decors (Staging Silence 2, 2013), over onze groeiende afhankelijkheid van technologie (Extensions, 2009) en over de problematische relatie tussen het individu in al zijn kwetsbaarheid en de grote massa die ons draagt of verplettert (Dance, 2013).
De film Dance krijgt in het museum in Arnhem zijn internationale première.
 
Metropolitan scenes is de hedendaagse pendant van de tentoonstelling De Melancholieke Metropool. Stadsbeelden tussen magie en realisme 1925-1950 die in het museum te zien is tot en met 23 februari 2014.

Hans Op de Beeck woont en werkt in Brussel. Zijn werk werd tentoongesteld in instituten, kunsthuizen en evenementen zoals biënnales in Europa, Azië, de Verenigde Staten en Latijns Amerika. Het werd opgenomen in diverse internationale museale collecties. Het MMKA verwierf van hem in 2012 het sculpturale stilleven Vanitas (2), met steun van de BankGiro Loterij.

 

Museum voor Moderne Kunst Arnhem
Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem, Nederland
t +31(0)26 377 53 01

http://www.mmkarnhem.nl/