GOOF KLOOSTERMAN

BEST OF GRADUATES 2014

Amsterdam, 23 aug 2014 | Galerie Ron Mandos

Goof Kloosterman wint Ron Mandos Young Blood Award!

Uit het jury rapport:
“Ook dit jaar hebben Radek Vana en Team Ron Mandos alle eindexamenexposities van de Nederlandse academies bezocht in hun zoektocht naar nieuw talent. Van de velen afgestudeerden heeft de jury een selectie gemaakt van twintig kunstenaars wiens werkwijze gekenmerkt wordt door kwaliteit en uniciteit. De deelnemende kunstenaars maakten kansop de Best of Graduates Photo Talent Award, de Public Award en de Ron Mandos Young Blood Award. Dit jaar werden de prijzen uitgereikt door Frank Koolen, bekend van zijn werk als kunstenaar, curator en academiedocent aan de HKU.

De Best of Graduates Photo Talent Award werd speciaal in het leven geroepen in het kader van de fotobeurs UNSEEN. De winnaar van deze award ontvangt een presentatie op deze beurs die jaarlijks plaatsvindt op het Westergasterrein in Amsterdam. De winnaar van de Best of Graduates Photo Talent Award 2014 is Rik van Santen. Hij geeft analoge negatieven een nieuw leven door deze te bewerken met inkt en verf. Dit proces resulteert in kleine, bijna abstracte pareltjes die alleen  met behulp van een loep al hun schoonheid weggeven.

Verder is iedere bezoeker van deze tentoonstelling gevraagd naar hun favoriete kunstenaar. Na het tellen van de stemmen is de videokunstenaar Lisa Marie Vlietstra uitgeroepen tot de publiekslieveling.

De winnaar van Ron Mandos Young Blood Award 2014: Goof Kloosterman,zal met speciale aandacht worden gevolgd en gecoacht door Galerie Ron Mandos. Hijmaakt technologie zichtbaar door de eigenschappen van apparaten te onderzoeken en hun werking op proef te stellen. Zijn spannende installaties wekken verwondering en verwarring op bij de beschouwer. In het aankomende seizoen 2014-2015 zal zijn werk gepresenteerd worden door Galerie Ron Mandos.

Tot slot wil de galerie enkele kunstenaars uitlichten die tot de laatste genomineerden van de Awards behoorden.

Jordan Herregraven (KABK)
Deze kunstenaar heeft een breed oeuvre met intrigerende beelden. Door de goedgekozen titels werken zijn sculpturen en tekeningen tot de verbeelding van de kijker.

Tim Hollander (HKU)
Hollanderricht zijn conceptuele pijlen op de kunstwereld en daardoor ook op zichzelf; met humor en een scherp observerende oog benaderd hij de gespannen relatie tussen het conceptuele en het visuele, tussen het vertrouwde milieu en de pogingen om hieraan te ontsnappen.

Adrian Mazzarolo (KABK)
Mazzarolo is een bijzondere videokunstenaar in deze show. Met zijn uitstekende gevoel voor timing, humor en esthetiek creëerde hij een video over liefde welke ongekend goed in elkaar zit. De video Did you like cutting chicken with scissors is een boeiend samenspel van geluid, animatie, grafische vormgeving en invloeden van de traditionele cinema.

Janine van Oenen (HKU)
Van Oenen speelt met de gelaagdheid van verf, ruimte en natuur. Haar schilderijen herinneren aan dramatische landschappen uit de romantiek. De kale vervreemdende interieurs trekken de werken echter direct naar het hedendaagse en verraden invloeden van schilders als Matthias Weischer [1973].

Koes Staassen (St Joost Den Bosch)
Deze kunstenaar confronteert de beschouwer met fragile intimiteit en persoonlijke associaties die zorgvuldig en met een groot gevoel voor detail en compositie samenkomen op het papier. De tekeningen herinneren aan de donkere werelden van het Symbolisme uit het begin van de 20e eeuw.

Naama Zusman (HKU)
Zusman neemt haar door conflicten geteisterde geboorteland als uitganspunt voor haar veelzijdige installaties. Met een scherp oog vertaald zij haar verregaande veldonderzoeken en persoonlijke fascinaties naar poëtische objecten in de ruimte.