Genomineerden Dolf Henkes Prijs 2014 bekend
Silvia B., Esther Kokmeijer, Ewoud van Rijn, Lidwien van de Ven

De Rotterdamse kunstenaars Silvia B., Esther Kokmeijer, Ewoud van Rijn en Lidwien van de Ven, zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2014. De Dolf Henkes Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. De jury onder leiding van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh nomineerde de kunstenaars die kans maken op een bedrag van 12.000 euro. In TENT vindt vanaf donderdag 27 november 2014 tot en met 18 januari 2015 de tentoonstelling met werk van de genomineerden plaats. Eind december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Op verzoek van de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) is een deel van zijn nalatenschap bestemd voor deze stimuleringsprijs voor kunstenaars die net zo beeldbepalend voor de stad Rotterdam zijn als de naamgever zelf. Op initiatief van Stichting Henkes wordt sinds 2004 de Dolf Henkes Prijs uitgereikt aan beeldend kunstenaars die de Rotterdamse kunst op de kaart zetten. Eerdere winnaars waren Jeroen Eisinga, Erik van Lieshout, Melvin Moti, Lara Almarcegui en Gyz La Rivière; allen gerespecteerde en internationaal georiënteerde kunstenaars.

De jury bestaande uit Joop van Caldenborgh (kunstverzamelaar), Gyz La Rivière (winnaar Dolf Henkes Prijs 2012), Marieke Wiegel (hoofd presentaties Nederlands Fotomuseum) en Martijn Verhoeven (coördinator Beeldende Kunst, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag), was het unaniem eens over de nominatie van:

Silvia B. (1963) presenteert in haar werk een wereld waarin aantrekking en afstoting, ontroering en afschuw met elkaar strijden om voorrang. Haar veelzijdige oeuvre omvat sculpturen, tekeningen, foto’s, installaties, een handschoenenlijn en diverse tentoonstellingsprojecten. Haar gedetailleerde, zorgvuldig gemaakte beelden lijken bijna adem te halen. Hun leeftijd, geslacht en afkomst zijn ondefinieerbaar, ook of ze pop, mens of dier zijn, kind of volwassene. Haar werk verwijst naar sprookjes, straatcultuur en het kermisleven, maar bevraagt ook maatschappelijke kwesties als het Westerse schoonheidsideaal en kunstmatige genetische manipulatie. Silvia B. exposeerde onder meer in museum Beelden Aan Zee en het GEM in Den Haag, museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam, Kiasma in Helsinki en La Halle St. Pierre in Parijs. 

 

http://www.tentrotterdam.nl/shows/actueel/20141127_DHP2014.php