GEERT MUL – MATCH MAKER

GEERT MUL
MATCH MAKER
25 JAAR MEDIAKUNST

5 NOV 2016 – 12 FEB 2017

Als eerste museum in Nederland presenteert het Stedelijk Museum Schiedam een spectaculair overzicht met het werk van Geert Mul (1965). Deze pionier in de mediakunst bouwde de afgelopen 25 jaar aan een uniek en veelzijdig oeuvre van (interactieve) audiovisuele en fotografische installaties. Speciaal voor de tentoonstelling maakt hij in Schiedam een lichtinstallatie met historische afbeeldingen van de stad. Vanaf het plein van het museum verspreidt het zich enkele honderden meters via de Hoogstraat.

Geert Mul Shan-Sui 2013
Geert Mul, Shan-Shui, 2013, still met bezoeker. Courtesy Galerie Ron Mandos

Ordening
Zoals een dichter met woorden poëzie schrijft, zo schept Mul visuele poëzie met beelden. Die haalt hij onder andere van internet. De afbeeldingen hebben voor Mul geen betekenis. Ze komen pas tot leven als er een compositie ontstaat. Dat maakt ordening en herordening tot zijn belangrijkste thema. Maar niet alleen voor hem; iedereen wordt voortdurend overspoeld met informatie en beelden. Daarmee raakt zijn werk aan herkenbare thema’s en ontwikkelingen.

The Library of Babel
Geert Mul – Match Maker, 25 jaar mediakunst bestaat uit meer dan dertig werken waaronder een groot aantal installaties van de afgelopen twintig jaar. Voor The Library of Babel (2003) baseerde Mul zich op het gelijknamige verhaal van Jorge Luis Borges, waar Mul op zijn achttiende zwaar van onder de indruk raakte. Bijzonder is dat de Argentijnse schrijver/dichter al in 1941 een wereld schetst die lijkt op het huidige informatietijdperk. Alles is op internet te vinden, maar wat is bruikbaar en betrouwbaar? Bij The Library of Babel brengen bezoekers een ordening aan, simpelweg door ‘op’ het kunstwerk te lopen.

Water/bergschilderijen
Een andere installatie is het zes meter lange Shan-Shui (2013), waarvoor Mul een groot aantal klassiek Chinese landschapschilderijen in de Shan-Shui-stijl gebruikte. De woorden shan-shui betekenen letterlijk berg-water. Kom je in de buurt van dit interactieve werk dan gaan de beelden over in nieuwe combinaties. Het Oosterse landschap vormt de pendant van het Westerse landschap van Horizons (2008), waarvoor Mul landschappen uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen selecteerde. Dat maakt geen deel uit van de tentoonstelling.

Geert Mul Naturally 2016
Geert Mul, Natureally, 2016, still

Mediakunstenaar
Midden jaren tachtig nam Mul zijn eigen computer mee naar de kunstacademie. Het medium stond nog in de kinderschoenen. Het kreeg een impuls na 1993 met de lancering van de internetbrowser, waarmee iedereen toegang kreeg tot wereldwijde data en beelden. Hij ontwikkelde software om bepaalde beelden te selecteren. Voor The Library of Babel koos de computer bij voorbeeld 100.000 willekeurige beelden van het internet van 2002.

Midden-Oosten
De media concentreren zich al decennia op het Midden-Oosten en dat zie je terug in het oeuvre van Mul. Het geldt bij voorbeeld voor Match_of_the_Day (2005), waarvoor de computer ad random beelden van televisiestations koos die volgens de software op elkaar lijken. De actualiteit dringt ook binnen bij de videoperformance Mawal For Syria, (Live in Beirut 2015, ism Michel Banabila en Anas Maghrebi), die zich in de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam bevindt.

Geert Mul Mawall for Syria
Mawal For Syria, (Live in Beirut 2015)

Interdisciplinair en internationaal
Als exponent van de sample-cultuur uit de jaren ’90 was Mul een van de eerste vj’s van Nederland. Hij werkte met verschillende disciplines als dans, theater en muziek, onder andere met technopionier Speedy J, geluidskunstenaar Michel Banabila, dansgroep Krisztina de Châtel, het RO Theater en het Nationale Symfonie Orkest van Frankrijk. Zijn werk is te zien in musea, op kunstbeurzen, festivals en in de publieke ruimte in Europa de VS China, Zuid Afrika, Japan en India. Mul wordt vertegenwoordigd door Galerie Ron Mandos.

Verdieping
Op de bovenste verdieping van het museum zijn onder andere videoregistraties te zien van site specific-installaties, televisieportretten (Kunstuur, Art Men en meer) en de TEDx-Talk die Mul hield onder de titel How databases can be turned into art (2012).

Extra
Geert Muls installatie Smart City Art Mystic op straat in Schiedam. Vanaf het plein van het museum
Op vrijdag 11 november 2016 geeft Geert Mul een rondleiding door zijn tentoonstelling | 13.00 -14.00 uur | € 5 (excl. entree)
Tijdens de tentoonstelling organiseert het LiMA (Living Media Art) ism de Universiteit van Amsterdam en het Stedelijk Museum een symposium over de verduurzaming van time based arts
www.geertmul.nl

Sponsors
De tentoonstelling komt tot stand dankzij een bijdrage van de gemeente Schiedam, het Fonds Schiedam Vlaardingen eo, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds – Breeman Talle Fonds, Fonds 21 en S’DAM.

Geert Mul Match of the-Day 2005
Geert Mul, Match_of_the_Day, 2005

ABOUT Geert Mul

Born in 1965 in Alphen aan den Rijn, NL
Lives and works in Rotterdam, NL

Geert Mul has been exploring for over 25 years the possibilities of a poetry in the language of new media. This resulted in a flow of experimental artworks in a wide range of media: prints, light-objects, video and interactive/generative computer installations. In Mul’s works, the interrelationship between technology, media and perception is a central theme. Mul’s practice engages the broader public through commissioned artworks in public space.

Geert Mul studied art from 1985 -1990 at the HKA Arnhem where he graduated with computer animations, video and kinetic sculptures. After his studies, he traveled in Mexico, the United States and Asia. He resided for one year in Tokyo. Since 1993 Mul lives and works in Rotterdam, Holland. In the mid-1990s, Mul became one of the first VJs, in the alternative Techno scene. These events grew into interactive audio-visual environments, commissioned artworks and installations which were exhibited in a variety of contexts: public space, museums and festivals. Mul has produced over 20 commissioned art installations and exhibited at the Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, The National Museum of Modern Art Kyoto Japan, Museo Nacional Reina Sofia Madrid, Institute Valencia Arte Moderne, Museum of contemporary Art Chicago.

Geert Mul teaches “Unstable Media” at the Gerrit Rietveld Academie (DogTime).

GO TO THE ARTIST PAGE