'LEVENSLANG', HET CRIMINELE BREIN ONTLEED

VAN 8 OKT TOT 29 MRT 2015

‘Levenslang’, het criminele brein ontleed, is de nieuwste tentoonstelling van museum Het Dolhuys in Haarlem. Voor het eerst in Nederland zijn er foto’s van ‘geboren’ criminelen te zien, afkomstig uit het Museo Lombroso in Turijn. Psychiater Cesare Lombroso was een pionier in het onderzoek naar de biologische oorzaken van crimineel gedrag. Deze bijzondere collectie, samen met een interactieve-installatie van Titia Bouwmeester met verhalen van tbs’ers, vormen de basis van ‘Levenslang’. Het is de tweede grote tentoonstelling waarin Het Dolhuys zich profileert als museum van de geest, die met haar nieuwe programmering de menselijke geest in al haar facetten centraal stelt. De tentoonstelling is te zien van 8 oktober 2014 t/m 29 maart 2015.

Eén van de blikvangers op de expositie is de passer waarmee Lombroso (1835- 1909) de schedels van zijn patiënten op mat. De geboren crimineel is volgens hem te herkennen aan lichamelijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld schedelvorm en gelaat. Alle ‘afwijkingen’ legde hij in foto’s vast. ‘Levenslang’ laat ook moderne wetenschap zien. Aan de hand van MRI-scans krijgt de bezoeker een kijkje in het criminele brein. De meeste wetenschappers zijn het er tegenwoordig over eens dat aangeboren kenmerken en omgevingsfactoren elkaar beïnvloeden.

Ook ‘Het gezicht van het kwaad’ is een belangrijk onderdeel in deze expositie. Hoe kijken kunstenaars naar een dader en hoe kijkt een dader naar zichzelf? Zo zijn er kunstwerken van onder andere Ronald Ophuis, die in ‘Voetballers’ geweld expliciet weergeeft: een verkrachtingsscene in de kleedkamer. Of het debuut van Annaleen Louwes met haar video-installatie over een vrouwengevangenis in Albanie: achter de mooi opgemaakte vrouwen schuilt een zwaar leven van druggebruik en prostitutie. Verder onder meer ‘mugshots’ van Esiri Erheriene Essi, prison art en de foto-serie ‘Geen schuld, wel straf’ van de Belgische fotograaf Lieven Nollet.

In de hele tentoonstelling wordt de bezoeker geconfronteerd met de vraag: wat is het verschil tussen een misdadiger en mij? Waarom gaat de één wel door het lint en de ander niet? In een interactieve installatie van Titia Bouwmeester kan het publiek luisteren naar verhalen van tbs’ers, waarvoor zij heeft samengewerkt met een groep patiënten van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. Ook kan iedere bezoeker zijn geweten testen: wanneer ga jezelf over de schreef? Speciaal voor middelbare scholieren is er een interactief programma waarin diverse aspecten over criminaliteit en het geweten aan bod komen.

Museum Het Dolhuys

Schotersingel 2,
2021 GE Haarlem

http://www.hetdolhuys.nl/tentoonstellingen/levenslang-het-criminele-brein-ontleed