We Like Art interview met Coen Vunderink # LUST FOR LIFE (1)
24 Maart 2016

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Coen Vunderink (1979). Vunderink doorliep in 2009-2011 De Ateliers en zijn werk is te zien geweest bij galeries in binnen- en buitenland. Afgelopen zomer nog pakte hij uit met Paradise een bijzondere tentoonstelling bij galerie Ron Mandos, en ook bij Art Rotterdam 2016 was zijn werk te zien in de stand van Mandos. Vunderink was meerdere keren genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Ha Coen, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Er zullen twee schilderijen van mij te zien zijn: één schilderij van 140 x 120 cm en één van 75 x 55 cm. Beide zijn geschilderd met eitempera op linnen. De werken hebben geen titel. Ze komen uit een serie van recente kleinere schilderijen. Waar ik in mijn grotere schilderijen allerlei manieren van verf aanbrengen op het doek combineer, heb ik in deze serie de verschillende schildershandelingen beperkt. Samen vertellen ze het grotere verhaal.

Het zijn vensters geworden op verschillende werkelijkheden. Uitzicht op landschappelijke elementen, kleur, perspectief en dieptewerking. Ritme, kaders, rasters en scherpe lijnen. Soms vensters met de gordijnen dicht en herkenbare patronen van raamdecoratie als vitrage of luxaflex. Hoe deze werken hun verhaal moeten vertellen onderzoek ik door de werken steeds anders op te hangen in combinatie met elkaar en/of met sculpturen en muurschilderingen.

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou? 

Schilderkunst is belangrijk voor mij. Het is een manier van kijken en dat doe ik continu.

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Vaak begin ik met een rondje langs de kringloopwinkels om te kijken of er nog bruikbaar materiaal is te vinden. Dan naar het atelier achter de computer om mailtjes en dergelijke af te handelen. Als de mailtjes klaar zijn ga ik in het atelier aan het werk. Steeds meer begint mijn studio één grote installatie te worden. Ik schilder, maak beelden, voeg ze samen en fotografeer dit. Daarna verander ik de opstelling weer, haal iets weg of voeg weer iets toe. Dit proces laat ik zien op mijn website onderStudio-Archive en op Instagram. Schilderkunst voor mij is meer dan enkel de ‘affe’ schilderijen.

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Het is een mooie selectie kunstenaars waar ik graag tussen hang. Ik ben benieuwd naar de tentoonstelling.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Prima. Het lijkt mij niet handig om een verkooptentoonstelling in het voorjaar ‘Death Wish’ painting today, te noemen.

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Ik ben lekker aan het werk en ben van plan daar mee door te gaan. Ik ga een publicatie over mijn werk maken. Daar heb ik veel zin in!

Coen Vunderink – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam, locatie op Google Maps

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, en alle galeries en kunstenaars.

http://www.welikeart.nl/2016/03/24/coen-vunderink/