ABOUT THE EXHIBITION

Saturday the 13th of August will see the festive opening of our annually recurring show ‘Best of Graduates’. Once again a selection of around 20 of this years’ most talented graduating artists has been made from the Dutch art academies. A diverse selection of works will be presented, ranging from pure formalist paintings to installations documenting and manipulating the actions and attitudes of idiosyncratic elements of Dutch society. Guest curator Radek Vana and the Galerie Ron Mandos team selected:

From the Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam: Lotte Reiman, Minke Nelissen, Jeppe Lauge, Mio Hanaoka, Bas van Wieringen en Andreas Albrectsen. Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht: Emmanuel Adjei & Marleen Ozgur, Tycho van Zijderveld, Jonas Wijtenburg, Annette van den Toorn en Maarten van den Bos. Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag: Puck Verkade, Lisanne Hoogerwerf, Guido van der Linden, Ferenc Molnar en Anne Forest. Academie St. Joost, Den Bosch: Remco Bens en Femke Dekkers. Academie St. Joost, Breda: Fren Nabuurs, Olivier van Breugel, Niek Hendrix en Erik van Liere.

Participating artists stand at the beginning of their artistic careers and the ‘Best of Graduates’ show is conceived as to offer a springboard to enhance their visibility beyond the walls of the academy. We wish to further our involvement with these young artists with the ‘Ron Mandos Young Blood Award’. This prize consists of a sum of money and more importantly a presentation in the gallery or at an art fair in 2012. New to this years’ edition of the show will be the ‘Public’s Prize’ voted for by you. The winners of both prizes will be announced on Saturday the 3rd of September in the gallery.

READ MORE

De vierde editie van de tentoonstelling Best of Graduates, een selectie van de afstudeer kunstenaars van de meeste van de in totaal 12 Nederlandse kunstacademies, was van 13 augustus tot en met zaterdag 3 september te zien in de Amsterdamse galerie Ron Mandos. Deze expositie is zoals in de voorafgaande jaren ontstaan in samenwerking met gastcurator Radek Váňa. Best of Graduates is een project met een lange traditie en stelt een serieuze poging voor om de nieuwe lichting kunstenaars de eerste stappen na het afstuderen een positieve richting te geven.

Ieder jaar is anders. In het algemeen kan gezegd worden dat er dit jaar wat minder toptalenten, echte uitschieters, zijn geweest: een degelijke kwaliteit dat boven dat niveau niet steeg. Dit jaar is de eindexamenkunst ook meer serieus en naar binnen gekeerd geweest. Zo goed als geen werk was openlijk met de buitenwereld en de huidige maatschappelijke situatie bezig. Dat verbaast wel een beetje bij de ´jonge honden´. Dit neemt niet weg dat er genoeg goede kunst op de academies dit jaar te zien was. Met genoegen kunnen wij constateren dat ook de academies van buiten de Randstad dit jaar hebben een hoop mooie werken opgeleverd. Vooral St. Joost in Den Bosch en Breda was een zeer aangename verassing, maar ook de HKU in Utrecht en de CABK in Zwolle hebben goede kwaliteit getoond.

Wat gezegd moet worden is dat niet alle academies het afstuderen van hun studenten serieus genoeg nemen. Sommige academies zijn geslaagd in hun poging om van de eindexamenpresentatie een waar evenement te maken, maar de andere lukt het niet het niveau van een lokale en in zichzelf gekeerde actie te overstijgen. Zelfs de voor een jonge kunstenaar belangrijke waardering, de een of andere academieprijs, blijft binnen de academiemuren.

Dat galerie Ron Mandos niet alleen maar oppervlakkig in jonge kunst geïnteresseerd is bewijst de al twee jaar geleden geïntroduceerde prijs voor een van de geselecteerde kunstenaars, de YOUNG BLOOD AWARD! Deze omvat niet alleen een cheque, maar ook en vooral een presentatie in de galerie in de hart van Amsterdam of op een kunstbeurs in 2012.

Met deze prijs proberen wij ook meer zichtbaarheid aan deze jonge kunstenaars te geven die vaak van de academies buiten de Randstad afkomstig zijn. Wel moeten wij benadrukken dat wij het deelnemen aan deze tentoonstelling op zichzelf al een prijs vinden – het gaat in onze ogen om de beste, dus meest talentvolle en veelbelovende jonge kunstenaars van de nieuwe lichting. Sommige van hen zijn zeer ondernemend en gedreven, voor de andere zal het verlaten van het studentenleven een harde klap in de nabije toekomst voorstellen. Daarom is een impuls geven aan het jong talent om door te gaan ongetwijfeld een van de intenties van deze tentoonstelling en kunstprijs.

De hoofdprijs is dit jaar voor de eerste keer aangevuld met de Publieksprijs. We zijn zeer aangenaam verrast met de actieve houding van de bezoekers. Dat betekent dat enkele honderden mensen hebben gestemd. Op 3 september in de middag werden de stemmen geteld en de kunstenaar met de meeste stemmen zal zich kunnen verheugen op een korte AiR – residency op het Nederlandse platteland.

Het was al moeilijk genoeg om deze 23 jonge kunstenaars uit de honderden die we hebben gezien te selecteren. Een aantal interessante werken zijn bovendien onder de tafel gevallen om een coherente presentatie te kunnen maken. In deze zin zijn alle kunstenaars in de tentoonstelling winnaar geworden. Nog moeilijker was dus nog de zes genomineerden te kiezen. Na lange discussies van de jury in samenstelling Ron Mandos, Radek Váňa, Toby Robinson en Caroline Vos is de volgende lijst uitgekristalliseerd:

Maarten van den Bos schildert hoofden die associaties oproepen met kunstgeschiedenis maar toch in hun bravoure een eigen visie bieden op vergankelijk menselijk lichaam.
Puck Verkade heeft ons met haar documentaire videoinstallatie meegenomen op haar ontdekkingsreis naar een apocalyptische sekte en ook naar zichzelf.
Jonas Wijtenburg is niet bang om te falen – restanten van zijn eerdere mislukte projecten vinden wel hun plek in zijn schijnbaar en soms werkelijk onstabiele beelden.
Lotte Reiman maakte een intrigerende combinatie van directe foto´s, tekst en vormgeving dat sterk haar kracht als storyteller laat zien.
Emmanuel Adjei & Marleen Ozgur zijn bezig met een zoektocht naar identiteit genesteld in de bagage van geschiedenis en cultuur en zij doen dat met een esthetisch perfectionisme.
Lisanne Hoogerwerf heeft gedurende deze tentoonstelling het dagelijkse leven buiten de galerie georchestreerd met haar minuscule acties die soms op poëzie lijken.

De winnaar van Ron Mandos Young Blood Award is:

Jonas Wijtenburg
omdat hij met een groot gebaar bijna vanzelfsprekende installaties of beelden maakt die de fragiliteit van het moment laten zien. Daarbij betrekt hij de ruimte waarin de beelden organisch groeien en het karakter van de ruimte accentueren. Gezien het feit dat zijn materiaal restanten vormen van vroegere installaties of niet volledig uitgewerkte ideeën, wordt iedere ruimte die Jonas in beslag neemt een soort van atelier of opslag. Gezien zijn onorthodoxe werkwijze en de attitude van een ervaren doe-het-zelfer zijn wij heel benieuwd naar de ontwikkelingen van zijn werk in de toekomst.

De winnaar van Ron Mandos Best of Graduates Publieksprijs is:

Minke Nelissen
Dit jaar was het voor het eerst dat bezoekers hun stem konden uitbrengen op hun favoriete Best of Graduates. Het was erg leuk om te zien hoe hier massaal gebruik van werd gemaakt en hoe vele bezoekers zeker niet lichtzinnig omgingen met het kiezen van ‘de beste’. Uiteindelijk hebben meer dan 350 mensen gestemd en bleek Minke Nelissen met 19% van de stemmen een overtuigende winnaar te zijn. Met haar installatie ‘Oeverland’ wist ze vele bezoekers te verwonderen.