Silvia B. | Rijksmuseum Twenthe

Na de Jacht  - Silvia B en Jan Weenix

Nieuwsbrief Rijksmuseum Twenthe

In zaal 33 is een bijzonder kabinet te zien waarin de Rotterdamse kunstenares Silvia B. (1963) haar eigen werk combineert met het imposante stilleven ‘Dode zwaan’ van Jan Weenix (1642-1719). Het vroeg 18de-eeuwse schilderij van Weenix komt uit de collectie van het Mauritshuis, maar is sinds kort in langdurig bruikleen bij Rijksmuseum Twenthe.

De zeventiende-eeuwse Utrechtse schilder Jan Weenix staat bekend om zijn monumentale jachtstillevens. Hij schilderde het dode wild vaak in weidse landschappen met paleizen en klassiek beeldhouwwerk op de achtergrond. Zijn werk viel in de smaak bij de buitenlandse hoven. Veel van zijn clientèle behoorde tot de Europese adel en vorstenhuizen en ook de Hollandse elite klopten bij hem aan. De eigenaar van dit schilderij kon met de geschilderde buit zijn sociale status aangeven. De jacht op zwanen en andere grote vogels was een privilege. 

In plaats van rijkdom en decadentie is het juist het emotionele en sensuele aspect van deze compositie dat Silvia B. aangrijpt. Haar piëta M. & J. en de twee saters Vino en Valentino creëren samen met de levenloze, maar sensuele zwaan een scène waarin de bezoeker geconfronteerd wordt met datgene wat er rest na de jacht: het verdriet om de dood en de herinnering aan het genoegen van het bacchanaal.

Vanaf 20 november presenteert RMT een grote overzichtstentoonstelling van Silvia B. met beelden en tekeningen van de afgelopen twintig jaren. 

 

https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/1499/nl/na-de-jacht-nbsp-silvi...

Related Artist(s)

Images