Levi van Veluw | Centraal Museum

HAAR! MENSELIJK HAAR IN MODE EN KUNST
oa met werk van Silvia B. en Levi van Veluw

Centraal Museum, Utrecht
20 februari 2016 t/m 29 mei 2016


Menselijk haar
We adoreren en verafschuwen, we stoten het af en verzorgen het tot in de puntjes: als mens onderhouden we een complexe relatie met (ons) haar. Met de tentoonstelling geven we aandacht aan deze bijzondere relatie. Grensoverschrijdende modeontwerpers en kunstenaars die menselijk haar als materiaal én inspiratiebron gebruiken nemen deel. Lichaamshaar is verwerkt in sieraden, wordt gebruikt voor kunstwerken en vormt het uitgangspunt voor installaties. 

Uniek thema
Niet eerder is grootschalig aandacht besteed en onderzoek gedaan naar het gebruik van haar in mode en beeldende kunst. Dat is opmerkelijk, omdat het een thema is dat – letterlijk –  zo dicht op de huid van de mens zit. Het Centraal Museum brengt daarom voor het eerst een grote modetentoonstelling over dit fenomeen. De focus ligt hierbij vooral op haar als statement, als uitdrukking van identiteit. Mannelijke kracht, vrouwelijke verleiding: ‘haar’ slingert als een rode draad door de geschiedenis.

Te zien
In de modetentoonstelling HAAR! zal werk te zien zijn van (inter)nationale kunstenaars als Julien d’Ys, Charlie LeMindu, Shoplifter, Zhu Tian, Studio Swine, Adelle Lutz, Levi van Veluw, Helen Pynor, Jenine Sheroes, Masako Takahashi en nog veel meer. Ook brengen we een ode  aan haarstylist Christiaan Houtenbos, die onder andere verantwoordelijk is voor de block head van Grace Jones. Het is de eerste keer dat de beroemde Houtenbos toegang geeft tot zijn omvangrijke persoonlijke archief. 

De tentoonstelling is samengesteld door Ninke Bloemberg en de vormgeving is in handen van Niek Pulles en Harm Rensink. 

Krijg een sneak preview op onze Pinterest
Op Pinterest geven we een sneak preview van werken die je in de tentoonstelling kunt bewonderen. Het Pinterest-bord vullen we tot aan de opening wekelijks aan! Bekijk het Pinterest-bord

 http://centraalmuseum.nl/bezoeken/tentoonstellingen/haar-in-mode-en-kunst/

Related Artist(s)

Images