Jan Hoek genomineerd Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Vijf genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bekend 

Alexis Blake, Jan Hoek, Anouk Kruithof, Jay Tan en Taocheng Wang zijn de vijf genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016. De prijs, georganiseerd door de Volkskrant, AvroTros en het Stedelijk Museum Schiedam, wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt.

Bron: De Volkskrant Door: Rutger Pontzen 17 april 2016, 18:00

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een oeuvreprijs voor talentvolle kunstenaars van 35 jaar en jonger, wonend en werkzaam in Nederland. Op 11 december wordt de winnaar, gekozen door een vakjury, bekendgemaakt tijdens het tv-programma Kunstuur van de AvroTros. De winnaar ontvangt 10 duizend euro, ter beschikking gesteld door het BNG Cultuurfonds. Het werk van de genomineerde kunstenaars zal vanaf 8 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam te zien zijn. Tijdens de tentoonstelling kan het publiek haar favoriet kiezen. Vanwege het 10-jarig jubileum organiseert het museum ook een overzichtstentoonstelling met de winnaars van het afgelopen decennium, onder wie Femmy Otten, Guido van der Werve en Floris Kaayk, en van alle publieksfavorieten (sinds 2011), zoals Levi van Veluw en Zoro Feigl.

GROTE VERSCHEIDENHEID
Het werk van de vijf genomineerden kent een grote verscheidenheid. De performances van Alexis Blake zijn veelal gebaseerd op gedragingen en houdingen van vrouwen. Jan Hoek is bekend vanwege zijn openhartige fotoprojecten met onder anderen Afrikaanse zwervers en 'transgender sex workers'. Taocheng Wang, studeerde aanvankelijk klassieke Chinese schilderkunst, maar experimenteert de laatste jaren ook met video, performance en film. Jay Tan bouwt kleurige 'pauze'-installaties met alledaagse voorwerpen. En Anouk Kruithof studeerde fotografie en beeldhouwkunst wat resulteerde in haar driedimensionale fotowerken. De vijf kunstenaars werden voorgedragen door specialisten uit de Nederlandse kunstwereld. Dit jaar waren dat: Martijn van Nieuwenhuijzen (conservator Stedelijk Museum in Amsterdam), Nina Folkersma (onafhankelijk curator), Heske ten Cate (hoofdredacteur Mister Motley), Clayde Menso (directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst) en Fiona Tan (beeldende kunstenaar).

Related Artist(s)

Images