Hans Wilschut // V&D, Alphen ad Rijn

Op 19 januari openen twee nieuwe tentoonstellingen van Hans Wilschut.

'3 in Beeld' opent in het voormalige V&D in Alphen ad Rijn op 19 januari.
Van Boezelaarstraat 12 (oude V&D)

Tentoonstelling 19 januari t/m 22 februari 2018.
Open: vrijdag van 17 tot 20 uur, zaterdag van 12 tot 17 uur.
Opening op vrijdag 19 januari om 16:00 uur.
Wethouder van Onderwijs J.A. de Jager verricht samen met scholieren de opening.

De tentoonstelling is een van de activiteiten die het Cultuurpalet in het kader van kunst en cultuureducatie voor het basisonderwijs organiseert in het seizoen 2017-2018.

'Elf Steden' opent in het Fries Museum Leeuwarden op 28 januari:

Verharde wegen, spoorlijnen en kanalen, de afgelopen eeuwen is Friesland flink veranderd. Tekenaars wandelden in de achttiende eeuw door de provincie om die veranderingen zo goed mogelijk in kaart te brengen. Fotograaf Hans Wilschut laat zich door hun prenten inspireren. Hij documenteert het Friese stedelijk landschap van vandaag. Wilschut legt niet alleen de steden vast, maar fotografeert ook Drachten en Heerenveen, plaatsen die eigenlijk geen dorp meer genoemd kunnen worden.

Hans Wilschut maakt de foto’s in opdracht van het Fries Museum. Hij reist met een hoogwerker door het Friese land en wacht tot het daglicht perfect naar wens is voordat hij zijn foto’s maakt.

In zijn werk legt hij, net als de tekenaars uit de achttiende eeuw, veranderingen in het landschap vast. Zo toont hij in zijn foto van Stavoren niet het bekende beeld van het Vrouwtje van Stavoren, maar presenteert hij een afgebrand hotel. Het bedrijf wil graag uitbreiden naar de leegstaande grond die je op de foto voor en achter het gebouw ziet. Ondertussen zie je op de achtergrond huizen die in een stijl gebouwd zijn die typisch is voor deze toeristische stad.

Hans Wilschut fotografeert urbane stillevens, hij reist als een onderzoeker door het landschap en legt dit vanuit een onverwachte hoek vast. De fotograaf heeft verschillende solotentoonstellingen in het binnen- en buitenland gehad, waaronder Fried Contemporary in Pretoria, Constant Capital Gallery in Lagos, museum Boijmans van Beuningen en Historisch museum in Rotterdam.

Related Artist(s)

Images